Werkboek Tekentechniek
-
Werkboek Tekentechniek
Kim Ravers, Talitha Driessen, Lotte Heijkant, Nadine Kramer
Uitgeverij Haystack
€19,95
Nederlands
Druk: 1
9789461263667
november 2019
Paperback
112 pagina’s -
‘Maak je punt’ zet een uitroepteken
Schrijven kan iedereen in principe, maar zo gauw het over tekenen gaat, wordt het meteen een ander verhaal. Geef iemand een potlood en een vel papier in handen, en steevast zal de reactie zijn: “Ik kan niet tekenen!” Vreemd eigenlijk, want in een maatschappij waarin iedereen in toenemende mate met beelden wordt gebombardeerd, zou ieder individu ook in praktische zin beeldgeletterd moeten zijn. ‘Beeldtaal’ is het sleutelwoord: iedereen zou beeldtaal moeten kunnen maken en begrijpen.
Het boek ‘Maak je punt’ van Kim Ravers probeert op een vrolijke manier iets te doen aan die tekortkoming. Iedereen die een potlood kan vasthouden kan ook tekenen, is Ravers’ stellige overtuiging. Omdat een beeld vaak meer zegt dan honderd – of zelfs duizend – woorden, is tekenvaardigheid een geweldig hulpmiddel om ingewikkelde processen in kaart te brengen, om notities te maken tijdens een vergadering of om je eigen gedachten in kaart te brengen met ‘visuals’, inhoudelijke verhalen die zijn uitgewerkt in tekeningen, met een klein beetje kernachtige tekst. Heldere tekeningen gecombineerd met tekst zien er niet alleen een stuk aantrekkelijker uit dan een lijst met bullit points, ze communiceren ook veel beter.
‘Maak je punt’ is een handige en bovenal nuttige gereedschapskist vol elementen die je bij een goede schets kunt gebruiken. ‘Het volledige handboek om visueel te communiceren met zakelijke tekeningen’ luidt de ondertitel, en daar is geen woord te veel mee gezegd. In 28 hoofdstukken neemt Kim Ravers de tekenaars in spe mee langs alle aspecten die bij het maken van een heldere visual nodig zijn. De opmaak is voorbeeldig, de illustraties zijn nergens ‘fancy’ (want iedereen moet het uiteindelijk ook kunnen) en het kleurgebruik vrolijk maar aangenaam sober. Het lukt Ravers ‘to teach what she preaches’, en dat is een compliment waard. Dit boek ondersteunt iedereen die een grote stap verder wil komen met het maken van heldere visuals.
Een apart ‘Werkboek tekentechniek’ is een extra stimulans om potlood, vlakgom en kleurpotloden ook echt uit het vergeten etui te halen. Het werkboek barst van de oefeningen om je tekenvaardigheden te verbeteren. De oefeningen gaan in op de belangrijkste onderdelen van een visual, zoals basisvormen, personen, objecten, handelingen, letters en het creëren van overzicht.
Mijn aanbeveling: eigenlijk zou elke tekendocent in het middelbaar onderwijs standaard ‘Maak je punt’ en het ‘Werkboek tekentechniek’ als lesmateriaal moeten gebruiken. Op deze manier krijgt iedereen al op jonge leeftijd de beeldtaal in de vingers, want het visueel denken en werken zou iedereen moeten beheersen.
Jos van den Broek
Emeritus-hoogleraar wetenschapscommunicatie, Universiteit Leiden
Auteur ‘Beeldtaal – Perspectieven voor makers en gebruikers’, 3de editie, 2019. Boom onderwijs.